Geschiedenis

Geschiedenis

De Almelose Wandel Kring is opgericht in 1953 te Almelo met als doel de verenigingen te vertegenwoordigen op de vergaderingen van de N.U.W., de Nieuwe Unie voor de Wandelsport. De N.U.W. organiseerde wandelingen in het Oosten van het land. Iedereen was toen nog aangesloten bij een vereniging van een speeltuin of fabriek. Er werd gewandeld in competitie voor het kampioenschap.

De volgende gemeentes werden daarin door de A.W.K. ondersteund: Almelo, Wierden, Rijssen, Holten, Vriezenveen, Den Ham, Tubbergen en Denekamp. Dit gebied was een van de grootste kringen binnen de N.U.W..

Daarnaast organiseerde de A.W.K. wandeltochten en werkte ze mee aan wandeltochten, o.a. de Heidemars te Holten en de Avondvierdaagse.

In 1996 kwam daar een einde aan, de N.N.W.B. en de N.U.W. werden de WONL, Wandelsportorganisatie Nederland. Nu werd er niet meer per kring gewerkt, maar per district, dus bleef voor de A.W.K. alleen nog maar het organiseren van wandeltochten over.

In 2004 voegden de K.N.B.L.O. en de Wandelsportorganisatie Nederland zich samen als de KNBLO-NL.

Op 1 januari 2015 fuseerde de KNBLO-NL met de NWB tot de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWBN). Met honderdduizend leden vormt de KWBN een grote sportbond binnen de NOC*NSF.

De A.W.K. is nu zeer actief met het organiseren van 4 wandeltochten per jaar: de Holterbergwandeltocht, de Bos en Essentocht, de Snerttocht en de Kersttocht.